Początek Nowego Roku przyniósł ze sobą mroźne, zimowe dni, przez co coraz chętniej sięgamy po ciepłe napoje, do których przegryzamy coś słodkiego. Jak więc wybrać zdrową alternatywę dla kupnych ciastek, czy czekoladek? Dziś pokażę Wam niezwykle prosty przepis na domowe ciasteczka owsiane. Nie dość, że są pyszne, zdrowe to jeszcze zawierają w sobie sporo błonnika, co powoduje że są bardzo pożywne!
Składniki:
- szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1-2 jajka
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki miodu,
- siemię lniane – 2 łyżeczki
- garść rodzynek (jeśli ktoś preferuje)
Przygotowanie:
Część płatków owsianych drobno posiekać, następnie dodać pozostałe płatki, orzechy, siemię lniane. Dokładnie wymieszaj suche składniki, następnie wbij do nich jajka i 3 łyżki miodu. Z takiej masy uformuj małe kuleczki, które rozłóż na blaszce do pieczenia. Następnie spłaszcz te kuleczki dłonią, dzięki czemu uformujesz ładny, okrągły kształt ciasteczek. Tak przygotowane ciasteczka włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 15 minut.