Dziś przychodzę do Was z przepisem na zdrowy, pożywny i przepyszny obiad. Jego plusem jest również prostota i szybkość przygotowania 🙂
Co więc dziś proponuję? Kaszę gryczaną z kurczakiem i warzywami z dodatkiem fety. Jak wspomniałam to danie jest bardzo pożywne i zdrowe, gdyż jego podstawą jest chude mięso drobiowe, które dostarcza nam dużo energii przy niewielu kaloriach, oraz kasza gryczana, która jest bogata w błonnik (nawet 2 razy więcej niż w ryżu czy w makaronach), posiada w sobie właściwości odkwaszające organizm oraz jest bogata w wiele witamin i minerałów. Uzupełnieniem dania są różnorakie warzywa, która dostarczają nam silną dawkę witamin i pięknie wpływają na naszą cerę.
Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów
Co więc będzie nam potrzebne? (Składniki podaję na 2 porcje)
1 torebka kaszy gryczanej
pojedyńcza pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 marchew
1 mały bakłażan
1 cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu, najlepiej płynnego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżka oregano
sól himalajska i pieprz do smaku
ser feta według uznania
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, następnie mieszamy oliwę (2 łyżki), miód, paprykę słodką, sól (chociaż ja akurat nie używam soli), pieprz i zanurzamy w marynacie kawałki kurczaka. Kurczaka pozostawiamy w tej marynacie na około 15-20 minut (lub do czasu aż nam się ugotuje kasza). Międzyczasie wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni (nie dolewamy już oliwy, tą kurczak ma już w swojej marynacie) smażymy kurczaka aż będzie rumiany i przekładamy na talerz. Następnie na tej samej patelni dolewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy wszystkie warzywa ok. 5-7 minut. Gdy warzywa są już lekko podsmażone ponownie dokładamy kurczaka oraz kaszę. Całość doprawiamy oregano i pieprzem oraz smażymy jeszcze ok.3 minut.
Podajemy z kawałkami fety i dodatkiem natki pietruszki (może być suszona).
Smacznego!