Aleksandra Rutana
Menu
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda i Zdrowie
  • Lifestyle
  • Kontakt / Reklama
Menu

Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami z dodatkiem fety

Posted on 9 sierpnia, 20207 listopada, 2020 by Aleksandra Rutana

Dziś przychodzę do Was z przepisem na zdrowy, pożywny i przepyszny obiad.  Jego plusem jest również prostota i szybkość przygotowania 🙂

Co więc dziś proponuję? Kaszę gryczaną z kurczakiem i warzywami z dodatkiem fety.  Jak wspomniałam to danie jest bardzo pożywne i zdrowe, gdyż jego podstawą jest chude mięso drobiowe, które dostarcza nam dużo energii przy niewielu kaloriach, oraz kasza gryczana, która jest bogata w błonnik (nawet 2 razy więcej niż w ryżu czy w makaronach), posiada w sobie właściwości odkwaszające organizm oraz jest bogata w wiele witamin i minerałów. Uzupełnieniem dania są różnorakie warzywa, która dostarczają nam silną dawkę witamin i pięknie wpływają na naszą cerę.

Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów

Co więc będzie nam potrzebne?  (Składniki podaję na 2 porcje)

1 torebka kaszy gryczanej
pojedyńcza pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 marchew
1 mały bakłażan
1 cebula

2-3 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka miodu, najlepiej płynnego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżka oregano 
sól himalajska i pieprz do smaku
ser feta według uznania

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, następnie mieszamy oliwę (2 łyżki), miód, paprykę słodką, sól (chociaż ja akurat nie używam soli), pieprz i zanurzamy w marynacie kawałki kurczaka. Kurczaka pozostawiamy w tej marynacie na około 15-20 minut (lub do czasu aż nam się ugotuje kasza). Międzyczasie wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni (nie dolewamy już oliwy, tą kurczak ma już w swojej marynacie) smażymy kurczaka aż będzie rumiany i przekładamy na talerz. Następnie na tej samej patelni dolewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy wszystkie warzywa ok. 5-7 minut. Gdy warzywa są już lekko podsmażone ponownie dokładamy kurczaka oraz kaszę. Całość doprawiamy oregano i pieprzem oraz smażymy jeszcze ok.3 minut.
Podajemy z kawałkami fety i dodatkiem natki pietruszki (może być suszona).

Smacznego!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnio opublikowałam

  • Gdzie kupić prawdziwą torbę vintage?
  • Magazyn energii – czy są przyszłością polskiej energetyki?
  • Polska bielizna damska, jaką markę wybrać?
  • Mój Prąd – czy można jeszcze liczyć na dofinansowanie?
  • Oleje, samoopalacze, makijaż francuski – najnowsze trendy kosmetyczne w Google

Komentujecie te Wpisy:

  • Michał Witkiewicz - Najlepsze fasony na lato 2021
  • karolina nowak - Magazyn energii – czy są przyszłością polskiej energetyki?
  • aleksandra kwiatkowska - Polska bielizna damska, jaką markę wybrać?

Polecam Tematy

Dieta Przepisy stylizacja

Sprawdziłam już te Marki:

  • Obuwie: Ryłko, CCC, Venezia (także torebki).
  • Pierre Cardin (portfele, torebki)
  • Torby i plecaki Solier
  • Odzież oraz torebki Sacco
  • Melon; torebki i obuwie
  • Galanteria Creole
  • Gregorio; obuwie, odzież, torebki, plecaczki
  • Firma RoyalPoint ekskluzywna moda
  • Monnari; torebki, obuwie damskie

O Moim blogu:

Aleksandra Rutana
Jesteś tutaj bo kochasz modę damską? Lubisz oryginale, fajne stylizacje damskie i szukasz inspiracji? Dobrze trafiłaś Blog, który prowadzę jest moimi osobistymi historiami nt. modowych kwestii, będzie tutaj także sporo o dietach i sposobach na ciekawe spędzanie czasu wolnego. Zapraszam Ola :-).